Provoz
pondělí–pátek
7:30–18:00 hodin

Odběry
pondělí–pátek
7:30–18:00 hodin

Infuze
pondělí–pátek
8:00–13:00 hodin

Separátory

pondělí–pátek

8:00–17:00 hodin

Nutriční poradenství

Krátký a důležitý úvodní odstavec, který by měl jasně a srozumitelně klientovi vysvětlit, jaké služby v daném oboru nabízíte. Marketingový, ne medicínský text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes.

Životní styl

Životní styl dnešního moderního člověka se podstatně liší od toho, který byl běžný ještě před sto lety.

Moderní člověk už se při práci příliš nezapotí a tak jednak spálí velmi malé množství energie a také se v něm hromadí stresové hormony, které nemá příležitost „vybít“ při fyzicky náročné práci. Na zdraví dnešního člověka se také negativně podepisuje konzumace průmyslově zpracovaných potravin, častá konzumace alkoholu, kouření a znečištěné prostředí.

Zdravý životní styl je tedy nástrojem, který nás udržuje v dobré kondici, a který nám pomáhá vyhnout se civilizačním chorobám. Do zdravého životního stylu patří správné stravování pravidelný pohyb.

Metabolický syndrom

Metabolický syndrom je typickým příkladem civilizační choroby. Je to soubor rizikových faktorů, které se často vyskytují společně a vedou k rozvoji diabetu (cukrovky) II. typu a k onemocněním kardiovaskulárního systému, jako je infarkt myokardu nebo mozková mrtvice.

Alergie a intolerance

Žijeme v nadbytku a musíme tedy pečlivě volit, které potraviny jsou pro nás vhodné, a které nám naopak škodí. Dříve sezónní ovoce je dnes k dostání celoročně a zboží, které v minulosti bylo vzácné a exotické, si dnes můžeme dovolit kupovat každý den. Tělo na tyto potraviny však může reagovat jako na „cizí“ a spustit tak alergickou reakci.

Potravinové intolerance

Také složení potravin se kvůli průmyslové výrobě a genetickému šlechtění značně proměnilo. Stále se zvyšuje počet lidí, kteří trpí celiakií, alergií na lepek nebo jen přechodnou nesnášenlivostí lepku.

Další potravinovou intolerancí, se kterou se v posledních letech setkáváme čím dál častěji, je laktózová intolerance. Do skupiny intolerancí patří také histaminová intolerance, což je onemocnění způsobené nedostatečným odbouráváním histaminu v lidském těle, nebo reakce na aditiva neboli přídatné látky používané v potravinářství.

Reprodukce, gravidita, kojení

Naše strava a životní styl se velkou měrou odrážejí ve schopnosti reprodukce. Znečištěné prostředí toxickými látkami, kouření, alkohol, stres, nezdravé stravování a sedavý způsob života stojí za stále se zhoršující schopností počít dítě.

Genetika a evoluce

Pravděpodobnost vzniku určitých chorob je těsně spjata s genetickou predispozicí člověka. S migrací člověka z Afriky do celého světa se utvářely adaptace na různé druhy potravy, v závislosti na klimatu. S tím souvisí i stravování podle mitochondriálních a Y‑chromosomových haplotypů a také podle krevních skupin. Tak například nositelé jednotlivých krevních skupin jsou náchylnější k určitým onemocněním. Jako prevence těchto nemocí potom slouží konkrétní skladba stravy.

„V dnešní době jsme v oblasti výživy i životního stylu zavaleni mnohdy rozporuplnými informacemi a trendy, a tak je velice těžké se orientovat v tom, co je vlastně správně, co je opravdu zdravé, a čím si jako jednotlivec můžu naopak uškodit. Proto ať už jde o optimalizaci Vašeho životního stylu, zdravotní prevenci či regulaci tělesné hmotnosti, je rozumné si bez jakýchkoli obav nechat poradit. Díky svým znalostem i praktickým zkušenostem v oblasti zdravovědy a dietologie mohu objektivně zhodnotit veškeré individuální aspekty, poradit s výběrem vhodných potravin a jídelníčkem. Mým posláním je naučit klienty zdravému a vyváženému přístupu k jídlu a nastavit jejich stravování dle klinicky ověřených poznatků v souladu s individuální tělesnou konstitucí. Vše s cílem dlouhodobě udržitelného výsledku.“
Ing. Silvia Illýová
Absolventka inženýrského studijního programu Lidská výživa na SPU Nitra, který kromě problematiky fungování lidského těla a racionální výživy zahrnuje i témata z oblasti hospodářského chovu, rostlinné výroby a potravinářských technologií.

Doporučení pro výživu

„Výživa je úžasný, rychle se vyvíjející obor, ve kterém je třeba se neustále vzdělávat a zdokonalovat. To, že si vhodnou stravou můžeme udržet a často i získat zpět své zdraví, mě neustále fascinuje.“
Ing. Silvia Illýová
Vaše výživová poradkyně

Jsme tu pro vás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor.

Medicínské centrum Praha

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes.

Váš zdravotní stav nás zajímá
Medicína a věda nás baví
Řešíme příčinu, ne symptomy
Klademe důraz na prevenci